Egy kis vers is

Ma van a Költészet Napja. Igen, tudom, hogy más jelentős esemény is van a mai nap, magam is elmentem szavazni, nagyon fontosnak tartom, még akkor is, ha a napi politikából kimaradok.
Mégis... 50-100 év múlva legjobb esetben is csak a politológusok emlékeznek majd a mai politikusokra, míg egy jó költőre...
Nem állítom, hogy mostanában verseket olvasok, sajnos. Két folyton csivitelő, énekelő, furulyázó, veszekedő gyerek mellett komolyabb könyvet sem igazán veszek a kezembe, nemhogy verset. Este meg... nos... már az is nagy szó, ha nem alszom el előttük : )
Engedjetek meg nekem egy kis lokálpatriotizmust. Kányádi Sándor verset választottam. Sok-sok évvel ezelőtt volt szerencsém találkozni vele, azóta nem csak a verseit szeretem. Hihetetlenül közvetlen, egyszerű ember, egy székely bácsi a szomszédból, épp  "csak" annyiban más, hogy csodálatos verseket fabrikál.

Előhang

vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein
gyopárként sziklás bércein
szavak kapaszkodnak szavak
véremmel rokon a patak
szívemmel rokon a patak
szívemben csörgedez csobog
télen hogy védjem befagyok
páncélom alatt cincogat
jeget-pengető hangokat
tavaszok nyarak őszeim
maradékaim s őseim
vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül

És, ha már kreatív blog, mutatok is valamit. Készítettem egy bogos kispárnát a Meska játékra. Gondolkoztam, hogy varrjak-e rá madárkát, de úgy döntöttem, hogy ez most, a kevesebb több elvén így marad.
És készült két reklámceruza is. Ugyan írni nem írnak, de a legtöbb reklámtermék szintén nem jó semmire : )

Nem terveztem, hogy ennyi mindent varrok erre a játékra, de mivel a szabásminták már kész voltak, épp csak meskásítani kellett őket : ) Itt lehet megnézni a játékban elkészült összes terméket.

Megjegyzések

KisMesterek üzenete…
Sajna ellőttem már a szavazataimat, meg kellett volna várnom az összes alkotást, így a tiédet is. :-)
Vacskamati üzenete…
:))) ez úgy, mindenre... Kányádi és bogos párna.. :) (Én direkt megvárom a verseny végét, csak akkor szavazok, ki tudja, mik születnek még.. )
Aledi üzenete…
Köszönöm Krisztallit. Jaj, nem gond. Persze, minden versenyző nyerni akar, ha bevallja, ha nem, de én szeretem magát a versenyzést is : )
Vacskamati,
Köszönök úgy mindent, és még annál is többet : ) Én sem lőttem el még egyet sem, de kettőre már van jelöltem.
boGár krea üzenete…
Köszönöm a verset!!! Olyan ritkán jutok én is ilyesmihez...:(
A Meskás alkotásaid pedig nagyon tetszenek! Tényleg több a kevesebb!:)
Én még tudok szavazni...;)
Colette üzenete…
Nálam bejönnek ezek a "madárnélküli" dolgok... talán azért is, mert többségében mindenkinek az "evidens dolgok" kavarognak a fejükben ( nekem is). De ehhez egy könnyedebb gondolkodás kell... gratulálok hozzá!
krisz üzenete…
Nagyon szép a vers!Én is szeretem Kányádit és a másik Sanyi bácsit is.Igaz mostanában inkább a gyerekverseiket olvasgatjuk.Nálam is az a helyzet,hogy mire a lányok már ágyba kerülnek ritkán van még energiám olvasgatni.

Jó Neked hogy egy témára ilyen sok ötleted van!És megint ezek a vidám szinek!!!!
Aledi üzenete…
Nektek is köszönöm, lányok.
Brigi, Krisz,
Mi is együtt "növünk" a gyerekekkel, most épp valahol Petőfinél, Aranynál tartunk : )
Krisz,
Itt végülis a színek adottak voltak, a tárgyak elkészítésében meg volt egy kis "csalás", mint írtam, hiszen ezeket már régebb kitaláltam, épp csak egy kis módosításra szorultak : )
Colette,
Az az igazság, hogy én szeretem a letisztult formavilágú tárgyakat, csak, ha elkap a hév, nem bírok leállni. Egy szalag ide, egy kis virág oda (jaj, azokat imádom)...
Ráadásul egy minimál design tárgynak jó, ha a formája, vagy az anyaga (anyagtársítása) különleges, másképp unalmas lesz. Nagyon nehéz megtalálni azt a pontot, amikor egy tárgy MÉG elég egyszerű, de MÁR elég különleges. Mindig csodálom azokat, akiknek sikerül.
Nekem tetszenek ám a te profin kivitelezett, "evidens", madaras dolgaid : ) A Meska madárka jól kitalált, kedves, duci jószág, pont, ahogy szeretem.
Köszönöm, hogy te is benéztél hozzám : )
eszterda üzenete…
Nagyon aranyosak lettek! A ceruza fenomenális!!!:))))
Shushanna üzenete…
Szerintem is így jó a párna, ahogy van!
A lánykámnak is annyira tetszett, hogy a kispárnájának az összes sarkára befőttes gumit tekert, azóta így alszik vele.:)

Köszönöm a blogomon a bejegyzésed, nagyon örültem neki!
Aledi üzenete…
Eszterda,
Köszönöm szépen. Ugyan nem jó semmire, de jópofa : )
Shushanna,
Nem mondod! De édes!
Ne bolondozz, nagyon szívesen, tetszik, amit csinálsz :)
Piroseper üzenete…
Nagyon tetszenek a színek! (Már a kockáknál is tetszett, azok nagy kedvencek lettek nálam. :))
videkek üzenete…
Ennyi szép holmit nem mindennap látni! Nagyon örülök, hogy Krisz blogjáról idetaláltam hozzád! A Kányádi-versről meg mit mondhatnék többet, mint hogy tőle kölcsönöztem a blogom címét... (Én is találkoztam vele egyszer, a gimnáziumunkba jött író-olvasó találkozóra; mesélt néhány olyan történetet, amit azóta sem felejtettem el.)
Aledi üzenete…
Köszönöm szépen, Piroseper. Valóban szeretem a vidám színeket, a piros, a narancs nagy kedvenc nálam.
Videkek, én is örülök, hogy "megtaláltuk" egymást. Láttam már a neved, de nem is gondoltam, hogy a vers ihlette, jó név, jó cím : )

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci