Miből készül a Waldorf baba

Egy Waldorf baba elkészítési ideje minimum 6-8 óra, de akár több nap is lehet. Ha ennyi munkát belefektetünk, nem mindegy milyen alapanyagokkal dolgozunk.

Mindannyiunk szekrényében lapulnak fölösleges rongyok, fonalak, anyagmaradékok, kinőtt ruhák. Természetesen ezekből is használhatunk nyugodtan a babavarrás során, ha megfelelő minőségűek.

Nos, lássuk miből készül a Waldorf baba:

  • Babatestanyag. 
Kezdőként magam is többféle anyaggal próbálkoztam. 
A pamutjersey a legjobb erre a célra. Azonban ebből is sokféle van. A méteráru boltokban kapható 100% pamut jersey általában sűrű szövésű, vékony, egyfalas anyag, ami csak annyira rugalmas, amennyit a kötés enged, azaz nagyon enyhén. Pamut volta miatt nagyon jó lenne test anyagnak, fejhez viszont túl merev, ráncos lesz a baba nyaka. A Waldorf baba fejéhez rugalmasabb anyagra van szükségünk. Jó megoldásnak tűnhet a műszállal, elasztánnal kevert pamut, ez viszont túl rugalmas a testhez, félő, hogy pufira tömjük a babánkat. Ráadásul az intenzív használat során bolyhosodik, bogosodik. Ha ez utóbbitól eltekintünk, kombinálhatnánk a kétféle anyagot (100% pamut a testhez, kevert anyag a fejhez), de ember legyen a talpán, aki talál a kereskedelemben azonos árnyalatban e kétfajta textilből. 
A teljesen műszálas anyagokra nem is szeretnék szót fecsérelni. Ha Waldorf babát varrunk, felejtsük el őket!
Marad tehát a kifejezetten erre a célra gyártott babatestanyag. 100% interlock pamut anyag, mely megfelel az Oeko-Tex Standard 100 előírásainak. Kétféle kapható: merevebb, vastagabb, egyfalas (van színe, visszája) a testéhez és kétfalas (egyforma a színe, visszája) a fejéhez. Különböző árnyalatokban tudjuk megvásárolni. Drága? Bizony az! De mivel ez a babánk alapja, a lényeg, ez az egyedüli, amin nem érdemes spórolni. Több mint 10 éves babavarró múlttal a hátam mögött a tanfolyamokon is mindig azt hangsúlyozom, hogy ebből ne engedjünk, ha valóban szép babát szeretnénk.
  • Tömőanyag
A hagyományos Waldorf babák tömőanyaga a kártolt, tisztított gyapjú. Általában 1 kg-s kiszerelésben lehet megvásárolni kézművesellátó boltokban, webshopokban, de sok hazai gyártótól direktben is rendelhetünk. 
Többféle minőségben, árban kapható. Bár első gondolatunk az lehet, hogy a legfinomabb gyapjú a legmegfelelőbb, ez nem feltétlenül igaz. A baba testének töméséhez valóban jó a finom (pl. merinó) gyapjú, de a fej kialakításánál jobban boldogulunk a magasabb lanolintartalmú, nagyobb szálhosszúságú gyapjúval, hiszen az könnyebben összeáll. Ha személyesen vásárolunk, és van rá lehetőségünk, tapogassuk meg a gyapjút, és azt válasszuk, amelyik "ragadósabb".

Vannak olyan gyerekek, felnőttek, akik allergiásak a gyapjúra, esetleg nem szeretik az illatát. Ha kisebb gyereknek szánjuk a babát, benne van a pakliban, hogy esetleg mosni kell, szintén jobb választás a műszálas tömőanyag. Azaz szilikonizált poliészter szál vagy golyó. Textilkereskedésekben, méteráru boltokban kapható. De kitűnő minőségű a lakberendezési áruházak legolcsóbb párnabetétje is. Sokszor árban is jobban megéri. Ráadásul, ha vákuumcsomagolt párnát veszünk, helytakarékosan tárolhatjuk. Sokan nem számolnak vele, hogy akár csak 1-2 kg műszálas tömőanyag mekkora helyet foglal.
A műszállal töltött Waldorf babák feje nem gyapjúból, hanem úgynevezett flízből (melegítő közbélésből) készül. A vastagabb, de nem steppelt közbélés a legjobb. Méteráru üzletekben kapható.
  • Fonal hajhoz

Mielőtt kiválasztanánk, hogy milyen hajmegoldást fogunk alkalmazni, gondoljuk át, hogy mi célból készül a baba. Ha dekorációnak, felnőttnek szánjuk, lehet neki finom, kifésülhető mohair haja, esetleg szalaggyapjúból készült frizurája. Mindkettő látványos, nagyon szép... új korában. Nyilván, ha csak a polcon tároljuk, esetleg már nagyobb gyerek játszik vele néha, sokáig az is marad. Azonban, ha kisebb gyereknek készítünk babát, aki húzza- nyúzza, jobb megoldás a (nem mohair, tehát nem "szöszölős") fonalból készült haj. 
Ha ragaszkodunk a természetes anyagokhoz a 100% superwash merinó gyapjúnál nincs jobb megoldás. Finom, puha, nagyon szép haj készíthető belőle. Semmi gond nincs vele, csak az ára. :) 
Ha nem szánunk erre is nagyobb összeget, használhatunk kevert szálas fonalat (gyapjú- akril). 
100% akril fonalból is vannak szépek, jó minőségűek, bár tény, hogy nem olyan kellemes a tapintásuk, esetleg a használat is jobban meglátszik rajtuk.
A 100% pamut fonal, ugyan természetes, de nem a legjobb választás babahajnak. Merev, nem szép az esése.
Még néhány fontos szempont fonalválasztáshoz:
- Szálanként rögzített, kiengedett hajhoz kissé vastagabb fonalra lesz szükségünk (3,5-4-es kötőtűhöz ajánlott az ideális vastagság).
- A fonott, rögzített haj szebb lesz a vékonyabb (2-3-as kötőtűhöz ajánlott ) fonalból.
- Ha kiengedett frizurát készítünk, ne használjunk csavart fonalat, hiszen a használat során a hajvégeken elkezd szétvállni a főszál és a köré tekert vékonyabb cérna.
  • Hímzőcérna archoz
Itt könnyű dolguk van: megfelelő színű hímzőcérnát, hímzőtűt használjunk a babák arcához. Ha kisebb visszafogottabb szájat varrunk neki, varrhatjuk a gombolyagban kapható hímzőcérnával. Ha nagyobb, mosolygós szájat készítünk, vagy maga a baba kisebb (20- 25 cm), szebb az osztott hímző egy szálával varrt száj. Egészen kicsi babák arcához nyugodtan használjunk sima varrócérnát.


  • Ruha anyag
A Waldorf baba ruha varrásánál igazán szabadon engedhetjük a fantáziánkat. Viszont itt is figyeljünk a minőségre! Ha már annyit dolgoztunk a baba testének elkészítésével, ne rontsuk el egy gyenge ruhával. Egy 35- 40 cm-es babához kb. 60 X 30 cm-es anyagdarabra van szükségünk, nem olyan nagy tétel ez. Természetesen, ha találunk otthon szuper anyagdarabokat, használjuk őket.
Mire figyeljünk?
100% pamutkartont vagy puplint használjunk. A kartonnal könnyebb dolgozni, a puplinból szebb, puhább, finomabb lesz a ruha. 
Színek, minták tekintetében mindenki a saját ízlése szerint dönthet, természetesen. Viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy egy nekünk, magunkon tetsző anyag, minta, nem biztos, hogy apró méretben is mutatós. Fő szabály, hogy apró léptékű mintát használjunk. Illúzióromboló tud lenni, ha a babaruhán fellelhető összes minta egy fél macifej.


Fiú nadrághoz használhatunk farmert, de sajnos a kinőtt nadrágunk nem alkalmas erre, mert vastag. Nehezen tudunk dolgozni vele, és nem is fog szépen mutatni. Lehet kapni vékony, inghez való farmert, kordot, érdemes azokkal dolgozni.
Pólóhoz nyugodtan használhatjuk a gyerek kinőtt pólóját, ha egyszínű vagy apró mintás.


A kötött, horgolt kiegészítőkhöz használt fonalakra ugyanazok az elvek vonatkoznak, mint a hajnál. Annyi különbséggel, hogy a csavart fonalat itt nyugodtan használhatjuk.

  • Rövidáru
Aki nem varr rendszeresen, azt gondolná a cérna, gomb, gumi elenyésző tételt képez. Nem így van, a rövidáru sajnos nem olcsó. Megtörténhet, hogy többe kerül, mint a ruhaanyag. 
Cérnából 100% polieszter cérnát használhatunk. Hacsak nem díszítőöltésnek szánjuk, mindig használjunk a ruha anyagával megegyező színű cérnát. Higgyük el, megéri az a pár másodperc, amíg kicseréljük a gépben.
A ruhát, ruha alját díszíthetjük csipkével. Én a szép pamutcsipkéket szeretem, de ha csak nagyon keskeny, finom csipkét szeretnénk (pl. az fodros alsónadrágra) használhatunk műszálast is. Ne használjunk nagyon széles csipkét, hiszen kis méretben dolgozunk. 1- 3 cm széles elég lesz.
Szalagok. Használhatunk hímzett pamutszalagot, ripszalagot, szaténszalagot díszítéshez. Szaténszalagnál különösen figyeljünk rá, hogy milyen tű van a gépben! Vékony tűt hasznájunk, különben nem lesz szép.
Gombok. A Waldorf babákhoz egyérteműen a fa gombok passzolnának, de, főleg kis méretben, nem biztos, hogy be tudjuk szerezni őket. Használhatunk műanyagokat is, ha színben, formában megfelelnek. 
Masnik, virágok. Ha dekorbabát varrunk jöhetnek vég nélkül. Jómagam azt az elvet vallom, hogy ebben az esetben is legyenek rávarrva a babára. Legyünk igényesek a munkánkra! Ha kisgyerek játékának szánjuk a babát, bánjunk csínján a díszítőelemekkel. Mindent alaposan varrjunk fel! 3 év alatti gyereknek szánt rongybabánál pedig jobb, ha nem is használjuk őket. A készen kapható (műanyag) díszítőelemekkel szemben részesítsük előnyben a természetes anyagokból, saját kezűleg készített dekorelemeket. Kevés színes filből magunk is szép virágokat készíthetünk, de jó ötlet a horgolt virág, dekoráció is.



Ha a fenti szabályokat betartjuk szebb, igényesebb, tartósabb Waldorf baba kerül ki a kezünk közül, mely nemcsak nekünk, készítőknek, de a megajándékozottnak is örömet szerez, és új (kis) gazdája sokáig gyönyörködhet benne.

Waldorf baba szabásminta, leírás, alapanyag nálam is vásárolható. Részletek a honlapon







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci