Singer 20-10 játék varrógép

Az ipari forradalom előtt a nők mindennapjainak részét képezte a kézi varrás. A kevésbé gazdagok varrták, stoppolták a ruhákat, az előkelő hölgyek hímeztek. De varrni minden nőnek tudnia kellett. A varrógépek elterjedésével ezek kezelése is elvárássá vált. Olyannyira fontos, hasznos kellékei lettek a háztartásoknak, hogy megjelentek a nagy gépek miniatűr másai, amelyeket nyaralás alkalmával magukkal vihettek a családok. 

Nemcsak utazáskor bizonyultak hasznosnak, de a kislányok varrásoktatásában is fontos szerepük lett. Így gyorsan megjelentek a játékkatalógusokban, és színes, virágos díszítésük is erősítette játék jellegűket, a kislányok kedvenceivé tette őket. Főként babaruhákat készítettek a segítségükkel.

A játékvarrógépek egyik atyja Friedrich Wilhelm Müller, az 1868-ban létrehozott német Müller factory alapítója. Az apró gépek diadala a XIX. század elejétől az 50-60-as évekig tartott, de a masszív szovjet játékvarrógépek egészen a hetvenes évekig készültek.

Bár a felnőtt gépeknél már 1852-től alkalmazták a körforgós hurokfogót, ezáltal lehetővé téve a kétszálas varratot, a játékgépeknél maradt az egyfonalas láncöltés, alsó szál nélkül. Ahhoz, hogy ez a láncöltés szép legyen, fontos a szálfeszesség beállítása. Ezt általában a tűtartó rúd tetejére helyezett rugós csavarral oldották meg, de az újabb gyerekgépeken már tárcsás megoldás is fellelhető. Több Singer gyerekvarrógépnél még az öltéslépés is szabályozható.

Kis gyűjteményem első darabja a Singer 20-10-es, melyet 1950 és 54 között gyártottak.









Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci