Iskolai neszesszer

Mikor elsőbe ment a lányom először műanyag nesziben vitte a fogmosó poharát, fogkeféjét, de az pillanatok alatt tönkrement. Az első szülőin szóltak is a tanítónők, hogy inkább textil zsákban tartsuk őket. Viszont a zsákba bedobált vizes pohár, fogkefe ötlete nem tetszett nekem, ekkor találtam ki ezt a kis neszit. Három évig használta az előzőt, ami még mindig használható lenne, csak erősen kikopott. Így újat varrtam neki. Ha már nekifogtam úgy gondoltam készítek fázisfotókat, leírást is, hátha valaki hasznát veszi.
Tapasztaltabbak egy óra alatt elkészítik, de úgy gondolom, kevésbé rutinosak is megbirkóznak vele néhány óra alatt, iskolakezdésig egészen biztosan :)


Alapanyagok:
- kb. 30 cm erősebb vászon,
- díszítéshez 40 cm szalag, csipke, esetleg a gyerek óvodai jele, monogramja hímezve, rávarrható virág...
- 27 cm gumi
- 25 cm zsinór, pamut szalag akasztónak
- táskamerevítő, vagy (én ezt használtam :) már nem használt íróasztali védőfólia, műanyag konyhai alátét darab. Lényeg, hogy könnyű, mosható, de hajlítható legyen.

A szabásminta alapból szabjunk ki egy darabot a merevítőből szorosan a minta mentén, ráhagyás nélkül.


A vászonból is szabjunk ki egy darabot körben kb. 1 cm varrásráhagyással. A hátához két darabból szabjuk, úgy, hogy a szm-t középen kettéhajtjuk. Ne felejtsünk el a középső egyenes oldalnál is 1 cm-t ráhagyni.
Szabjuk ki a zsebnek valót, vágjuk le a gumit, szalagot, zsinórt.


Varrjuk össze a háta két darabját alul és felül kb. 2-3 centire, a többit hagyjuk nyitva. Duplán hajtsuk be a zsebe felső, hosszú szélét és varrjuk le a gumiházat kb. 2 centire, aszerint, hogy milyen széles gumit használunk. Varrjuk a zsebre a díszítést. A zseb alsó hosszú szélét varrjuk le kétszer, 1 cm távolságra egymástól a legnagyobb lépéstávolsággal, ennek segítségével fogjuk ráncolni. Varrjuk fel a képen látható módon az elejére a zsinórt, akasztó szalagot. Vasaljuk szét a háta középvarrást, és vasaljuk le a gumiházat. Én sem szeretek vasalni, de ezen nem szabad spórolni, így lesz szép. ÉS mindig a megfelelő színű cérnát használjuk, zöld szalagot ne varrjunk fehér cérnával!


A zseb oldalait varrjuk az eleje oldalához. Alul húzzuk be a zsebet az elejével megegyező szélességűre majd a két behúzó cérna közt haladva ezt is varrjuk az eleje aljához. A behúzó zsinórokat húzzuk ki. A jobb oldalától kb. 7 cm-re, a ráncokat szabályosan eligazítva varrjuk le  függőlegesen a zsebet, így lesz kétrekeszes.


Színt színére helyezve az eleje felől gombostűzzük össze a két oldalt.


A gombostűs oldalon varrjuk körbe figyelve, hogy a már meglevő varrásvonalon, vagy kicsit bennebb haladjunk. Szedjük ki a gombostűket, a sarkait vágjuk le, a felső íves oldalt több helyen óvatosan vágjuk be.


A hátsó nyíláson keresztül fordítsuk ki, és kicsit örüljünk neki, mindjárt kész :) Mégegyszer érdemes finoman körbevasalni.

A hátsó nyíláson át dugjuk bele a merevítőt. Ha nagynak bizonyul igazítsunk rajta. 


Kézzel, rejtett öltéssel varrjuk össze a háta nyílását.
És kész, mehet a suliba!Kérlek a szabásmintát csak saját részre használd! Köszönöm. És ha az elkészült darabról képet is küldesz azt még inkább :)

Megjegyzések

eSti üzenete…
Csodaszép! És praktikus. Nagyon tetszik.
A hátsó nyílását nem is varrnám össze. Beférne a kéztörlő. (nálunk sajnos nem lehet kiakasztani - így mindig bekerül a tartóba. Ebben legalább szellőzne is :)).

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Mennyi idő alatt készül el egy Waldorf baba