Mariska a Vajdahunyad várban

A Magyar Kézművességért Alapítvány  az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve pályázatot hirdetett Magyar Kézművesség- 2011 címmel, ahova "napjaink legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyak... is lehetnek "

Azóta szeretnék székely babát varrni, mióta elkezdtem babákkal foglalkozni. De nem ám nagyítóval varrt, csuda precíz, szigorúan korhű, műremek dísztárgyat (már csak azért sem mert ilyent nem tudok :), hanem igazi játékbabát, aki mellesleg székely ruhában van. Így született Mariska. Fehér inget, alsószoknyát, kötényt, és eredeti csíki szőttes szoknyát visel. Természetesen ruhái levehetőek. Szalmakalapját készen vettem, kicsit megkurtítottam a karimáját, és miniatűr horgolt virággal, szalaggal díszítettem. Kapott egy kis tarisznyát, amiben saját játékbabáját tartja. Azaz az Alvó bébim ici-pici mását. Csizmáját először bőrből képzeltem el, végül úgy döntöttem barátságosabb a horgolt lábravaló. 
Mohair fonalból készült haja van, gyapjúval töltött, 40 cm magas. 

Izgultam ám, hogy megfelelőnek tartják-e a kiállításra, nagyon örültem mikor átment a rostán. Egy gyönyörű háromnyelvű albumba is bekerült. Erre különösen büszke vagyok, még sosem jelent meg babám nyomtatásban:

A kiállítás július 19- aug. 7 között látható a Vajdahunyadvárban, hétfő kivételével mindennap 10-17 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti termében, azaz itt: (jaj ezt muszáj volt betennem, ilyen helyen az én babám, és micsoda társaságban! :)


Kép forrása: internet








Mariska was made ​​for an exhibition organized in the Castle of Vajdahunyad. It is 40 cm high, stuffed with wool, and wearing a dress inpirated by  Transylvanian folk costume.

Megjegyzések

patonaifabian üzenete…
Szívből gratulálok. Ez igazán nagy és szép teljesítmény. Büszke lehetsz magadra!
Grety Gergaly üzenete…
Gratulálok!!!!
Nagyon szép baba .. az alvóbábi pedig tündérbögyörő :)))
Gabedi üzenete…
Én is szívből gratulálok, ez azért nagy dolog!
Óriási gratula! :-)
hekka üzenete…
Nagyon-nagyon örülök a sikerednek, és hogy egyre többen ismerik meg a tüneményes Aledi-babákat! :)
Ledorka üzenete…
Hogy ez milyen remek hír! :)) Gratulálok én is, szívből, szeretettel. A baba gyönyörű, nem véletlen, hogy ott van. :)))
Aledi üzenete…
Annyira kedvesek vagytok, nagyon jólesik :) Hihetetlen volt a mai megnyitó, míg nézelődtem folyton a babámat lestem, hogy valóban ott van-e :) a neves nép- és iparművészek, sokszorosan díjazott mesterek alkotásai között. Nem gondolom, hogy akinek papírja van róla az már művész is, de itt valóban csoda-dolgok vannak kiállítva.
stiglinc üzenete…
Szívből gratulálok!
Nem csak Mariska, hanem minden babád megérdemli az elismerést. A kedves, mosolygós arcuk, az aprólékosan, precízen kidolgozott ruházatuk - szépen vasalva - mindig jóérzéssel tölt el, ha rájuk nézek.
F.Gina üzenete…
Nagy-nagy gratula, igazán megérdemled ! Csodás ez a babád is, édes a minike :))
Krizantám üzenete…
Őszintén mondom, hogy nagyon megérdemled ezt a rangos helyet! Gratulálok! Tüneményes és mesteri a szeretetteli Mariska babád a bubájával együtt!
És tudod mit?! Elmegyünk a lányokkal megnézni a kiállítást és bizony megmutatom nekik, hogy "Ő az a baba, amit az a néni csinál, akinek tüneményes babái vannak!" (És tudni fogják, mert imádják a babáidat...) :-)))
illesreka üzenete…
Teljes szívemből gratulálok!!!:-)))
susie üzenete…
Mariska is lovely and again so neatly done !!
Beautiful work Aledi !

Thank you for your sweet comment :)

Have a nice day !
edi-baba üzenete…
Szívből gratulálok, és nagyon örülök a sikerednek, az elismerésnek :))) További sok gyönyörű babát kívánok Neked, és a leendő kis tulajdonosoknak is!
Edit
maca üzenete…
Gratulálok! Ott van a helyed, a kiválasztottak között!
Édes a kis mini is!
TulipánosKata üzenete…
Láttam tegnap élőben a kiállításon, nagyon tetszik :-))
Gratulálok én is ,örülök, hogy láthattam.
Persze nekem is megvan az albumban ...
Most már tudom kitől fogok majd babát vásárolni.
katafolt üzenete…
Ó, Mariska nagyon szép lett, gratulálok neki és neked :D a kiállításhoz és az igényes nyomtatványhoz. ( Csak nagyon-nagyon zárójelben mondom, nekem itt a babácska nem jön be, bár nagyon édes, ide én inkább olyan igazi, csak arc és test, és egész szorosra pólyált bubát tudnék elképzelni, de ez persze nem jelenti azt, hogy a mostani nem tetszik.)
Ibcsy üzenete…
Gratulálok! Nagyon szeretem a babáidat:-)
Aledi üzenete…
Nagyon szépen köszönöm lányok, jó érzés, hogy velem együtt örültök :)
Stiglinc, tényleg mindig kivasalom a ruhájukat, először a fényképezéshez, aztán mikor a vevőhöz utaznak, pedig úgy utálok vasalni :)
Krizantám, valóban érdemes megnézni a kiállítást, és nem a babám miatt. Jó érzés ennyi minőségi, igényes, hagyományos alkotást látni ebben az eldobható világban :)
TulipánosKata, nahát, tényleg?! Én meg a fa bútorokat imádom, legyen az festett, avagy sem. (Ami talán érthető is, hiszem végzettségem szerint faipari mérnök volnék) Hétfőn is nehezen álltam meg, hogy ne simogassam végig valamennyit :)
Katafolt, meg lehet jegyezni nyugodtan zárójel nélkül is. Főleg, hogy igazad van :) Talán nem is annyira a minibaba formája, mint inkább a plüss anyaga nem illik annyira a babához. Egy igazi buba jobban mutatna. De, sajnos ez a pályamunka nem volt olyan igazán átgondolva, megtervezve. Ez a második pályázat, amire jelentkezem, és ez is nagyon hasznosnak bizonyult. Sok következtetést levontam, remélem jövőben majd sikerrel hasznosítom is őket :)
Susie, thak you so much :)
F.Gina üzenete…
Nem tudom, mondta-e már valamelyik lány, hogy Mariskád benne van a foltvarró céh újságjában, az 5-ös számban!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci