Rongybaba ajándékba

 Bár szép számmal akadnak babagyűjtők is a vevőim között, a legtöbb kézműves baba ajándékba készül. De milyen alkalomra lehet jó választás egy kézműves rongybaba? A válasz egyszerű: kevés olyan esemény létezik, amelyre ne lenne megfelelő ajándék egy szép, igényes kézműves baba. 

Lássuk milyen élethelyzetben jó ötlet, ha viszünk magunkkal egy rongybabát.

1. Babanézőbe

A legkézenfekvőbb ajándék egy kisbaba érkezésének megünneplésére egy egyedi baba. Ha jól ismerjük a családot, kifejezetten személyre szabott babát rendelhetünk, amely illik a szülők ízléséhez, a babaszoba berendezéséhez. Erre az alkalomra névre szóló alvó bébi babát, vagy rongyi babát javasolok, esetleg a kisbaba születési dátumával hímezve.


2. Keresztelőre

Akárcsak az előző esetben, keresztelő ajándéknak is ideális egy személyre szabott baba. Erre az alkalomra is a puha, magas pamuttartalmú plüssből készült rongyi babámat vagy a tiszta pamut kordból varrt névre szóló alvó bébimet ajánlom.


3. Ovikezdésre

Nekünk is nehéz új közösségbe kerülni. Hát még egy kisgyereknek! Reggel elválni, majd anya nélkül elaludni délután különösen problémás. Ehhez nyújthat segítséget egy tenyérnyi anya-baba. De jó választás egy plüssmanó, jópofa, puha kispárna is, ami őrzi az otthon illatát, ezért olyan jó hozzá bújni.



4. Iskolakezdésre

Bár azt gondolhatjuk, egy iskolás gyerek már bátran vág neki az ismeretlennek, egy otthoni, kedves baba még jól jöhet a táskában. Erre az alkalomra ideális egy apróka marokbaba.


5. Tanévzáróra

Az év végi ajándék mindig nagy dilemma, hiszen egy évek óta pályán levő tanítónak, tanárnak már rengeteg emléktárgya lehet. Ilyen babája, bábuja viszont biztos nincs. (A tanítónéni pólóján a csoport gyerekeinek fotója.)


6. Balettbemutatóra

Minden kislány szeret balettozni. Persze, hogy szüksége van balerina babára.


7. Edző búcsúztatásra

Judo edzőnek, hoki edzőnek Waldorf baba, úszó vagy vízilabda edzőnek jópofa lábujjas Pepe baba dukál. De szuper ajándék bármilyen sportólónak egy számmal ellátott mezes baba.




8. Ballagásra

Ha már elkezdtük, be is fejezzük a sulit. Jópofa ballagó Waldorf babával lephetjük meg szerettünket, "igazi" ballagó sapival.



9. Esküvőre

Ötletes nászajándékot találni nagyon nehéz. Eltaláltátok! Erre is megoldás a rongybaba. A babák szem- hajszíne megegyezik az igazi páréval, de, ha kapok fotót a ruhákról, az is hasonlít az igazihoz.


Ha pénzajándékban gondolkodunk, akkor is személyesebbé tehető, egy kis babapárossal, mely megmarad. A pénz, mint tudjuk, nem.


10. Kórházba

Sajnos időnként kellemetlen események is előfordulnak az életben. A puha wellsoftból varrt Ninike babámat már többször vitték ajándékba olyan gyereknek, felnőttnek, aki kórházi kezelésre szorult. Talán a békés, alvó pofikája, ami alkalmassá teszi, hogy tulajdonosát megvigasztalja.


11. Hála ajándéknak

Ha túljutottunk a nehéz korházi időszakon, jólesik megköszönni az ott dolgozók munkáját. Naná, hogy ezt is lehet babával! Doktor (néni) babával.



+1 Emlékőrzésre

Sokunk szekrényében lapul olyan ruhadarab, amely szerettünké volt. Lehet ez gyerekünk első kedvenc rugdalózója, vagy elhunyt hozzátartozónk flanell inge. Bár féltve őrizzük, mégsem látjuk őket, hisz a polc mélyén fekszenek. 
A tengerentúlon nagy hagyománya van a Memory Blanket-nek, azaz emléktakarónak. Biztosan sokan emlékeztek rá az Édesek és mostohák című remek filmből. Itthon még nem annyira ismert, de van ennek egy maci változata is. Ez esetben nem takarót, hanem mackót varrnak a ruhából. Memory Bear, azaz emlékmackó a neve. 



A felsorolt lista csupán egy szűk merítés azokból az élethelyzetekből, amikor meglephetünk valakit egy kézműves babával. 10 éves pályafutásom alatt ezek voltak a leggyakoribbak. De szívesen varrok babát egyedi, akár meglepő alkalmakra is. Keressetek bátran!
Legközelebb arról írok milyen ünnepre milyen babát választhattok.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci