Hogyan tisztítsuk a Waldorf babát, rongybabát, plüss figurát

A Waldorf babák, rongybabák, plüss figurák reneszánszukat élik. Jó ezt látni! 
Azonban, mielőtt textil babát vásárolnánk, tudatosítsuk magunkban, hogy ez nem műanyag! A legjobb, legminőségibb alapanyagból varrt baba is használódik a játék során, és ez meg is látszik rajta. Ahogy kedvenc pulóverünk sem örökéletű, úgy egy rongybabától sem várható el, hogy (ha napi szinten használják) évtizedekig ugyanolyan szép maradjon.
Kicsivel több törődést igényelnek az ilyen termékek, cserébe viszont igazi, pótolhatatlan társakká válhatnak.

Waldorf baba kislány ruhával

Összegyűjtöttem néhány ötletet az Aledi babák kezelésére vonatkozóan:

  • A gyapjúval töltött Waldorf babák teste nem mosható!
    Szerencsére, a gyapjú öntisztuló tulajdonságának köszönhetően, erre legtöbbször nincs is szükség. A gyapjú elektrosztatikusan nem töltődik fel, nem vonzza a port, mentes a poratkáktól. Ha napi használatban van, azaz játszik vele a gyerek, nem molyosodik. Ha zárt helyre, hosszú időre szeretnéd eltenni őket, érdemes egy kis levendulazsákot is tenni mellé.
    A baba fejét, arcát fehér, épp csak langyos vízbe (esetleg kevés gyapjú mosószerbe) mártott pamut ronggyal finoman nyomkodva lehet tisztítani. Nem szabad nagyon dörzsölni, nehogy kibolyhosodjon a fej anyag. A testét is hasonó módszerrel lehet tisztítani.
    A gyapjú nedvesség hatására nemezelődik, azaz "összemegy”, ezért az általános instrukció az, hogy nem szabad víz érje! Ha mégis nagyon koszos lesz a baba, eleve víz érte (ráömlött a kakaó, beleesett a kádba), és elengedhetetlen a mosás, a testét langyos vizes csap alá is lehet tartani, és úgy tisztítani. A vizet finoman ki kell nyomkodni belőle, de nem szabad erősen csavarni. Fektetve (legjobb a fregoli tetején) lehet szárítani. Ha lehet, meleg, napos időre kell időzíteni a tisztítást, hogy rendesen kiszáradjon. A teljes száradási idő akár több nap is lehet. Közvetlenül fűtőtestre nem szabad tenni. Ilyen balesetek után viszont már nem várható el, hogy ugyanolyan szép maradjon a baba, mint előtte, és a mosásból adódó károkra sem tudok garanciát vállalni. Kérlek ezt vedd figyelembe, mikor babát vásárolsz! Ha kisebb gyereknek keresel babát, érdemes műszál töltettel kérni, annak egyszerűbb a kezelése.
    A babák arca méhviasz krétával van pirosítva, ez szebb, természetesebb hatású, mint a textilfesték. Hosszú használat során, tisztítás után azonban ez lekopik. Viaszkrétával vagy egy sminkecsetet, fültisztító pálcikát porpasztellbe mártva finom, körkörös mozdulatokkal újra lehet “sminkelni” őket. Ha nincs otthon viaszkréta, porpasztell, a közönséges kozmetikai pirosító is megfelel a célnak.

  • A műszállal töltött Waldorf hajasbabák tisztítása hasonlóan történik, mint a gyapjúval töltötteké. Azzal a különbséggel, hogy a babák teste a csap alá helyezve, finoman nyomkodva mosható. A fejét ennek a típusú babának sem ajánlott mosni, de, ha muszáj, nagyon óvatosan, a vizet finoman kinyomkodva megtehetjük.

  • A babák ruhái színüknek megfelelő programon, mosógépben moshatóak a többi szennyessel együtt. A horgolt, kötött kiegészítőket inkább kézzel mossuk, lehetőleg fektetve szárítsuk, és semmiképp se használjunk ruhacsipeszt a szárításuknál.

  • A kisebb műszállal töltött babák (rongyi, manó, Ninike) ugyanígy tisztíthatóak, de őket akár mosógépbe is lehet tenni. Kímélő (gyapjú) programon, elkülönítve, mosózsákban mossuk, nagyon kevés mosószerrel.
  • A műszállal töltött állatkák, plüss figurák hasonlóképp kímélő programon, elkülönítve, mosózsákban moshatóak, nagyon kevés mosószerrel.


  • A párnahuzatok gépben, színüknek megfelelő programon a többi szennyessel együtt moshatóak.
  • A bevásárlószatyrok, teljes egészben textilből készült táskák gépben, színüknek megfelelő programon moshatóak. (Kivéve a varrható parafával, gyapjúfilccel díszítettek.)
  • A bőrrel kombinált táskákat, ha elengedhetetlen, kímélő programon, alacsony hőmérsékleten, elkülönítve, mosózsákban mossuk, nagyon kevés mosószerrel.
  • A karácsonyfadíszek, csúcsdíszek, egyéb dekorációs termékek nem moshatóak!
Karácsonyi angyal

E néhány egyszerű szabályt szem előtt tartva elérhetjük, hogy egy kézműves baba is sokáig használható, szerethető maradjon. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci