Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Sok tehetséges, rutinos kézműves számára is mumusnak számít a babavarrás. Holott kellemes, sikerélményt adó tevékenység, látványos végeredménnyel. Csupán néhány alapvető szabályt kell betartanunk. 
Pontosabban, arra kell figyelnünk, hogy ne essünk bele a következő hibákba:

1. Nincs időm, kedvem, türelmem nagyobb, komolyabb dolgot varrni, gyorsan készítek egy babát. 
A babavarrás nagyon időigényes, sok kézimunkára is szükség van hozzá. Sokkal gyorsabban elkészül egy egyszerű neszesszer, bevásárlószatyor, látványos anyagból varrt párnahuzat. 
Ha babavarrásra adjuk a fejünk, szánjunk rá sok időt. Arról, hogy mennyi idő alatt készül el pl. egy Waldorf baba, itt találsz információt.


2. Varrok a babára sok cuki virágot, szép gombot, az tetszeni fog a kislánynak. 
Naná, hogy tetszeni fog! Olyannyira, hogy talán meg is eszi. NAGYON FONTOS, hogy kinek varrunk babát. Ha dekorációnak készül, a polcon fog lakni, díszíthetjük kedvünkre. Olyan anyagokat, fonalakat (műhajat) használhatunk, amilyent csak akarunk. Akár ragasztással is rögzíthetünk rá elemeket (bár én sosem tennék ilyent). Ebben az esetben ne felejtsük el, hogy ha vendég kisgyerek érkezik hozzánk, nem szabad a kezébe adni.
Ha gyereknek, játéknak szánjuk babánkat, nagyon figyeljünk arra mi kerül rá, hogyan varrjuk meg. Minél kisebb a gyerek, annál jobban szem előtt kell tartani, hogy a kész baba biztonságosan használható legyen. Egészen pici gyereknek hajas babát nem javasolok, még akkor sem, ha a haja minőségi pamutfonalból készül, és erősen fel van varrva. A mindent kóstolással tesztelő kisgyerek könnyen befalja a hosszú hajat, és fulladozni kezd tőle. Ehelyett varrjunk neki puha plüss, sapkás rongyi babát, nyuszit. (Mielőtt odaadnánk a gyereknek, távolítsunk el róla minden levehető díszt, szalagot.)
A következő pontban külön írok a baba méretéről. Most csak annyit, hogy a kisgyerek méretét is vegyük figyelembe, mielőtt megajándékozzuk. Ami nekünk aranyos kisbaba, lehet neki túl nagy, netán ijesztő, nehezen boldogul vele. Nagyon apró sem jó választás, hiszen még fejletlen a kézügyessége, nem tudja rendesen megfogni, nem tud hozzábújni.
Ahogy nő a gyerek, úgy kaphat egyre részletesebben kidolgozott, egyre "igazibb" babát. Türelem, hamar felnőnek!




3. Először egy kisebb babát varrok, az gyorsabban megy, könnyebb. 
Pont a fordítottja igaz. Apró babát varrni még igazán profi babakészítőnek is kihívás. Minél kisebb a baba, annál nehezebb szépen, pontosan megvarrni. Ha végig kézzel dolgozunk még van esély rá, de ez nagyon időigényesen, félő, még azelőtt elmegy a kedvünk tőle, mielőtt baba lesz belőle.
Kezdőknek az ideális baba magasság 35- 40 cm. 



4. A Waldorf baba a legszebb, azt varrok először. 
Nem állítom, hogy első babánk nem lehet Waldorf baba, de tudjunk róla, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. Szánjunk rá legalább egy hétvégét! A Waldorf babafej kialakítása speciális, igazán szépet csak nagyobb rutin után tudunk készíteni. Ha ezt választjuk, jó leírást keressünk hozzá. Még jobb, ha elmegyünk egy tanfolyamra, ahol olyan apró fogásokat, trükköket is megmutatnak, amelyekre a neten nem találunk rá. Higgyük el, sok időt, kidobott próbamunkát megspórolunk vele.
Ha viszont gyors és látványos sikerélménnyel szeretnénk kezdeni a babavarrást, egyszerűbb rongybabát ajánlok. Lehet ez egy kis állatka is akár, amihez csak körbevarrjuk, kitömjük az anyagot. 
Aztán jöhet egy copfos rongybaba, amelynek rögzített sapkája van. Így hajnak elég egy egyszerű fonott varkocs, de a sapka jótékonyan elrejti azt is, ha nem éppen szabályos a fej. (A sál pedig azt, ha nem sikerül hibátlanul rögzítenünk a fejet a testhez.) 
Szintén látványos, egyszerű, ha nem külön levehető ruhája van a babának, hanem maga a test, láb anyaga mintás.



5. Nem költök rá, felhasználom az itthon található textileket. 
Természetesen az a jó, ha az otthon kallódó anyagokat fel tudjuk használni a babához, hiszen kis darabok is elegendőek. Van azonban néhány alapanyag, ami kifejezetten babavarráshoz való, ezeket érdemes beszerezni, ha szép, kedves babát szeretnénk. 
Ezek közül legfontosabb a babatestanyag. Waldorf babához létezik kifejezetten erre a célra gyártott anyag. Külön a fejhez, ez rugalmasabb, szépen ráfekszik a fejre, nem lesz ráncos a baba nyaka, és külön a testhez. Ez kevésbé nyúlik, így nem fogjuk túltömni a babánkat, jobb a tartása, szép, profi testet tudunk készíteni belőle. Ráadásul ezen a hurkolt anyagon nem fog lefutni a szem, és nem  lesz bolyhos hosszas használat után sem.


Egyszerűbb rongybaba testéhez használhatjuk az otthon fellelhető testszínű pamutvásznat. Előtte azonban nézzük meg, hogy milyen az anyag minősége. A merevebb pamutvászonnal ugyan könnyebben tudunk dolgozni, de nem lesznek olyan szépek az ívek. Ha szép, gömbölyű fejet szeretnénk, inkább vékonyabb puplint használjunk. Segítség lehet a pontos varráshoz, ha csak felrajzoljuk az alkatrészeket, nem szabjuk ki előre. Körbevarrjuk, majd ezután vágjuk ki az anyagot.
A baba ruhája szintén készülhet meglévő anyagból, viszont itt is érdemes szem előtt tartani néhány szabályt. Legfontosabb a mintás anyag léptéke, a minta sűrűsége. Kiterítve cuki lehet egy macis anyag, de, ha szabás után a ruhán csak a maci fél arca látható, az nem szép. Mindenképp apró léptékű, sűrű mintás anyagot válasszunk. Ha van rá mód, maradjunk a tiszta pamutnál.


6. Majd kitömöm valamivel.
Nem lehet bármivel kitömni a babát, nem lesz szép. Ha műszálat választunk, használhatunk hozzá egy meglévő párnát is akár, de előtte jól tépkedjük meg, hogy finom, apró legyen a tömőanyag, ne legyenek benne csomók. 
Rövidáruboltban lehet kapni műszálas tömőanyagot, de tökéletesen megfelelnek a lakberendezési áruházak olcsó, kész párnái is.
Gyapjúval töltött babához mindenképp vegyünk tisztított, kártolt gyapjút. 
A szivacstörmelék amigurumihoz (horgolt babához) megfelelő lehet, textil babához ne használjuk.
Vattát csak akkor használjunk, ha tényleg nincs más megoldás, és akkor is csak olyan babába, amit dekorációnak szánunk. 


7. Sok a maradék fonalam, azt használom a hajához. 
A ruhához hasonlóan, jó, ha nem kell költeni fonalra. Viszont mindenképp tartsunk be néhány szabályt itt is. Döntsük el, hogy kiengedett, vagy copfos haja lesz a babának. Copfoshoz jobb a vékonyszálú fonal, kiengedett frizurához a középvastag. 
A fonal összetétele is fontos. Bár természetes alapanyag, kiengedett hajhoz nem megfelelő a tiszta pamut fonal, mert kissé merev, nem jó az esése, ráadásul gyakran a sodrott szálak is szétválnak a hajszálak végén. Hosszabb használat után nem lesz szép. 
Tiszta gyapjú fonalat csak akkor használjunk, ha az úgynevezett superwash, merinó gyapjú. Ez garantálja azt, hogy a fonal finom, puha, és szükség esetén óvatosan mosható is. A hagyományos gyapjú fonal legtöbb esetben szúrós, nem kellemes a gyereknek hozzábújni. Ráadásul gyakran erős gyapjú szaga is van, amit a gyerekek nem feltétlenül szeretnek.
A superwash merinó a legjobb választás, ár- érték arányban azonban jobban járunk a 40-60 % gyapjútartalmú fonalakkal, de a tiszta műszálas is megfelel. 
A fonal mennyisége is fontos. Copfos hajú babához elég lehet egy kisebb gombolyag maradék fonal, de 
egy 35 cm-s Waldorf baba kiengedett hajához szükségünk lehet egy egész motring (50 gr.) fonalra.


8. Textilfilccel megrajzolom az arcát, az egyszerűbb. 
Valóban egyszerűbb és gyorsabb, de ez a megoldás magában rejt több problémát is. Ha vasalással kell rögzíteni a filcet, festéket, azt mindenképp összevarrás előtt kell megrajzolni. Rutinos babavarrónak nem okoz problémát, hogy a megfelelő helyre rajzoljon. Kezdők is fel tudják rajzolni a kijelölt helyre, a gond azzal szokott lenni, hogy a varrás, összeállítás nem pontos. Így megtörténhet, hogy varrás után az arc nem a megfelelő helyre kerül, nem lesz kedves, arányos. 
Szerencsésebb megoldás a már összevarrt babára kézzel hímezni az arcot (A hajat is próbáljuk rá, mielőtt kijelöljük az szemet, szájat!), ezt vissza tudjuk bontani, ha nem tetszik. 
Szintén gyakori hiba a túlrészletezett arc. Természetesen lehet csodaszép, élethű arcot festeni, varrni, ehhez viszont nagyobb rutin kell. Kezdőként inkább válasszunk egyszerű, akár csak jelzésértékű arcot. Higgyük el: a kevesebb több.


9. Olyan cuki a lányomon ez a ruha, ilyent varrok a babának.
A babaruha varrás még képzett, tapasztalt varrónőknek sem feltétlenül egyszerű. Más sorrendben, más szabályok szerint készül, mint egy igazi ruha. Nem működik például az, hogy a ruha ujját azután varrjuk be, miután összevarrtuk az oldalát, hiszen a mérete miatt nem fogjuk tudni a gép alá helyezni a karöltőt. Keressünk olyan bejáratott mintát, amit a megfelelő sorrendet betartva, egyszerűen el tudunk készíteni. 
Ha sosem varrtunk rugalmas anyagból, ne akarjuk tíz centis babapólón kezdeni! Csak mérgelődni fogunk.
Fontos, hogy kezdőként ne válasszunk olyan ruhát, ami szorosan illeszkedik a baba testére, nem biztos, hogy el tudjuk készíteni elég pontosan. A gumival behúzott nyagmegoldások, bő, fodros ujjak, húzott szoknyák tökéletesek. Alapszabály, hogy a babaruha mintája a lehető legegyszerűbb legyen: a szoknya egy téglalap, a nadrág kettő.


10. Itt ez a kis műszőrme, gyorsan varrok egy macit.
Ha nem vagyunk rutinos varrónők, van néhány anyag, amit érdemes kerülnünk, míg szert nem teszünk kellő rutinra. A finom, puha, hosszú szőrű műszőrme varrása nehéz. Könnyen elcsúszik egymáson a két réteg, nem látjuk a varrásunkat, becsípjük, levarrjuk a hosszú szőrszálakat, nem figyelünk a szálirányra (ezáltal eltérően fog kinézni a maci két arca pl.), stb. Varrás közben foszlik, szöszöl, megtelik a varrógép, a szoba vele. Benne van a pakliban, hogy elmegy a kedvünk az egész macivarrástól. 
Vastagabb műszőrme két rétege lehet, hogy nem fér a gép alá, esetleg nehezen viszi a sima háztartási varrógép.
A manapság divatos wellsoft picit jobb választás, de ezt is nehéz varrni. Nagyon sűrűn gombostűzzük össze a részeket, még jobb, ha leférceljük.
A plüss már kissé kezesebb. Ezt is sűrűn kell letűzni, hajlamos elmozdulni egymáson a két réteg, de nem szöszöl annyira, és látjuk mit varrunk.
Ami mindhárom anyagra igaz: ha elrontottunk valamit, mehet a kukába, szinte képtelenség bontani őket.
Természetesen mindenképp varrjunk macit, de első próbálkozásra válasszunk kezesebb anyagot. Vastagabb gyapjúszövetet, rövidebb, kissé merevebb, de nem vastag műszőrmét, vastagabb frottírt. 
A vászonnal ugyan könnyű dolgozni, de a végeredmény kevésbé lesz macis. Dekorációnak viszont egyedi megoldás egy mintás lakástextilből varrt mackó. Vászon helyett egy puha flanell maci is nagyon kedves lehet.


 A fenti gyűjteményt semmiképp sem elrettentésként írtam. Sőt! Babát varrni a legszebb hobbi. De attól hogy egy baba vidám, elkészítése még komoly munkát igényel, ne becsüljük le!

Ha kedvet kaptál a babavarráshoz, maci varráshoz, szeretettel várlak tanfolyamaim egyikére. Ha ez nem megoldható, nézz szét részletes, sok fázisfotóval ellátott leírásaim között is.
Jó munkát, kellemes időtöltést!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Maci rugdalózóból - emlékmaci