Mennyi idő alatt készül el egy Waldorf baba

Hogyan készül, mennyi idő egy Waldorf baba elkészítése? Gyakran teszik fel nekem ezt a kérdést. A válasz persze soktényezős. Nyilván gyakorlott babavarrók fele idő alatt készítik el, mint a kezdők. De kezdő, lelkes anyukák is bátran vágjanak bele!
Az általam tartott Waldorf babavarró tanfolyam 10 órás. A résztvevők két nap alatt varrnak meg egy kb. 36 cm magas Waldorf babát ruhával, alsónadrággal. A rögzített copfos hajú  babákat teljesen befejezzük, a horgolt alapra szálanként rögzített hajú babáknál házi feladat is van. A horgolt alap készül otthon, és az összes hajszál behúzását sem mindig fejezzük be a tanfolyam ideje alatt. 
Tehát: a copfos hajú babánál 10, a szálanként rögzített hajú babánál 12 órával lehet számolni. Ez folyamatos, szünet nélküli kézimunkázást jelent! Tehát munka, gyerek mellett, jó, ha rászánunk két hétvégét, vagy egy teljes hetet.

Jómagam tíz éve készítek Waldorf babákat, nyilván ennél gyorsabban haladok. Van azonban olyan fázis, ami bizony nekem sem megy gyorsabban: a kötés, horgolás szemenként halad az én kezeim között is.
Úgyhogy egy horgolt- kötött kiegészítőkkel (cipő, sapka, kardigán) rendelkező Waldorf baba elkészítése 2-3 nap az én műhelyemben is:

- Első nap elkészítem külön a baba fejét, külön a testét, kézzel néhány öltéssel összeállítom. Géppel megvarrom a ruháját. Kb. 4-5 óra.




- Kézzel, apró, rejtett öltésekkel összevarrom a fejét- testét, kihímezem az arcát. Kb. 1 óra,



- Másnap meghorgolom a haj- alapot, felvarrom a fejére, egyenként   behúzom a hajszálakat. Legalább 100 hajszálról beszélünk! Kb. 2 óra


- Elkezdem a horgolt, kötött kiegészítőket: a cipő a leggyorsabb, a horgolt virágos sapi már hosszabb folyamat. Legidőigényesebb a kötött kardigán. Külön megkötöm az elejét, hátát, szemfelszedéssel kötöm az ujjait, majd összevarrom a darabokat. A teljes kötős- horgolós folyamat kb. 5 óra.


Tehát: a copfos, csak varrott ruhás baba elkészítése 6, a szálanként rögzített hajú babáé 7 óra. A horgolt, kötött kiegészítőkkel készülő baba elkészítési ideje pedig legalább 13 óra.

Sok ez vagy kevés, megéri, vagy sem, mindenki döntse el maga. Amit én látok 10 éves babakészítő múlttal  a hátam mögött az, hogy ezeknek a babáknak egyénisége, lelke van. Nincs az a divatos bolti műanyag baba, mely felveheti velük a versenyt. A gyerekek társként, pajtásként tekintenek rájuk, gyakran kísérik kis gazdájukat oviba, de utazáskor sem maradhatnak otthon.
Az anyuka, nagymama, keresztmama által készített babákra hatványozottan igaz a fenti kijelentés. Nem találkoztam még olyan esettel, hogy a gyerek ne tartotta volna különösen nagy becsben (értsd: nem hurcolta  volna folyamatosan, ne itatta volna meg kakaóval, stb.) az anyukája által varrt babát. 
A baba elkészítésére fordított énidő meg csak hab a tortán. A kézimunka a legjobb terápia, kisimul a lélek általa. Próbáljátok ki!

Waldorf baba, rongybaba, maci-, nyuszi készítő tanfolyamaimról bővebb info a weblapon: http://aledi.hu/workshop/
Ha nem tudsz eljönni tanfolyamra, sok- sok részletes fotóval ellátott leírásaimat, szabásmintáimat ajánlom: http://aledi.hu/szabasmintak-leirasok/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babavarrás, avagy hogyan NE varrjunk babát

Maci rugdalózóból - emlékmaci